Lukuisat parisuhteet ovat täynnä salaisuuksia. Kaikkea ei jaeta, koska avoimuus syövyttäisi suhdetta. Toimintamallia voi nimittää yhtä hyvin rakkaudeksi kuin valehteluksikin.

Rakkautta se on siksi, että piilottelulla pyritään vaalimaan yhteistä onnea, asettamaan yhteinen päämäärä omia tarpeita tärkeämmäksi. Valehtelua se on siksi, että salaisuuksia piilotteleva suhde on roolisuoritus, jossa kohtaavat näyttelijät eivätkä ihmiset.

Määräävin syy piilotteluun lienee kuitenkin pelko. Kun oma kokemus ei vastaa normeja, ihminen pelkää tulevansa hylätyksi. Pelko ei ole turha. Avoimuudella voi menettää paljon. On turha kuvitella, että esimerkiksi häpeää ja pakottavanluonteisia tarpeita aiheuttavan fetissin jakaminen kumppanin kanssa johtaisi aina tuen saamiseen. Kumppanille fetissi voi olla vastenmielinen.

Minäkin olen valehdellut parisuhteissani mennen tullen. Olen tukenut kumppanini tulkintaa asioista, jos tulkinta on tukenut hänen hyvinvointiaan, vaikka oma mielipiteeni asiasta on ollut liki päinvastainen. Olen ajatellut, että kriisiytynyttä ja tunteidensa aalloille ajautunutta ihmistä on turha kuormittaa omalla näkemyksellä.

Myöskään seksuaalisia tarpeitani en ole tuonut esiin. Koska pidän paljon myös hellyydestä ja läheisyydestä, olen tyytynyt normiseksiin, jossa kinkyintä on ollut suuseksi. Joskus olen pohtinut, onko pettämistä pyöritellä päässään kinkyfantasioita seksiä harrastaessa. Vaatiiko uskollisuus aitoa läsnäoloa?

Jotkut ovat onnekkaita ja syntyvät ja kasvavat ihmisiksi, jotka jakavat yhteiskunnan perusnormit. Kun kaksi tällaista ihmistä päätyy yhteen, suhteessa on mahdollisuus rehellisyyteen. Useimmissa suhteissa ajovaloja kuitenkin suunnataan niin, etteivät ne ihan kaikkea paljasta. Jotain jää kokonaan piiloon ja paljon on valokeilan laitamilla. Hämärään jäävä tiedostetaan hiljaa ja ohimennen, mutta siitä ei puhuta.

Jollain tavalla ihminen kai voi kuitenkin rakastaa aidosti kumppaniaan siitä huolimatta, että rakkautta kannattelee osaltaan valhe. Rakkaus ei ole pelkästään puhdasta ja vilpitöntä.

Yhteyttä? [email protected]